Kansanedustajaehdokas Kari Riihola: Vanhenevatko rikokset määrärahojen puutteessa?

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on saanut meidät huomaamaan, kuinka tärkeä asia turvallisuus on. Yli vuosi sitten tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen Suomi on jo hakenut sotilasliitto Naton jäsenyyttä ja prosessin aikana olemme saaneet huomata, kuinka tärkeä asia ulkopolitiikka- ja turvallisuuspolitiikka on.

Ulkoisen turvallisuuden kannalta Suomella on kaksi merkittävää asiaa. Toinen on nimenomaan tuo ulkopolitiikkaa ja toinen on uskottava puolustus. Ulkopolitiikkaa Suomessa johtaa tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa. Uskottavasta puolustuksesta huolehtii Puolustusvoimat.

Viime aikoina ulkoinen turvallisuus on vienyt huomion, mutta myös sisäisestä turvallisuudesta pitäisi muistaa huolehtia. Niin ei ole viime vuosina ollut.

Sisäisestä turvallisuudesta Suomessa huolehtii pääasiassa poliisivoimat parhaan kykynsä mukaan. Merkittävä osa poliisin kyvykkyyttä ovat resurssit, joilla se sisäisestä turvallisuudesta huolehtii. Määrärahojen karsiminen on johtanut siihen, että poliisi ei voi enää huolehtia sisäisestä turvallisuudesta niin hyvin kuin se haluaisi.

Poliisin rikostutkinnassa tärkeimpiä asioita ovat henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset. Sen jälkeen tulevat monet muut rikokset.

Yksittäisen kansalaiselle tärkein asia on aina se oma asia, mutta nykyisin poliisin tärkeysjärjestyksessä se voi olla jopa listan häntäpäässä. Voi olla, että yksittäisen kansalaisen kohtaaman rikoksen tutkintaan kuluva aika ei lasketa viikkoina tai kuukausina, vaan aikayksikkö voi olla pidempikin.

Tilanne on se, että poliisit eivät voi asiaa nykyisillä määrärahoilla hoitaa yhtään paremmin, vaikka kyse on kansalaisten ja kotimaan turvallisuudesta.

Jos rikos saadaan jossain vaiheessa tutkittua, menee asia syyteharkinnan kautta oikeuslaitoksen käsiteltäväksi. Siellä kohdataan jälleen sama määrärahojen puute: asian käsittelyyn saaminen ei kestä viikkoja eikä kuukausia, vaan ehkä vuosia.

Jos kansalaisten turvallisuutta halutaan parantaa, poliisin ja oikeuslaitoksen määrärahat pitää saada sellaisille tasolle, että se on mahdollista.

Kokonaan oma, mutta ei suinkaan vähäpätöinen asia, on koulujen turvallisuus. Opiskelijoiden olosuhteet ja opiskelemisen turvallisuus on kansakunnan tulevaisuuden kannalta erityisen tärkeä asia siinä missä poliisin määrärahatkin.

Kari Riihola
kansanedustajaehdokas

Kategoriat: Uutiset