Kansanedustajaehdokas Joel Elmaci: Työperäiseen maahanmuuttoon on tultava nopeasti muutos

Helsingin Sanomat julkaisi 10.12. artikkelin otsikolla Työtaistelu. Kyseessä ei kuitenkaan ole lakkotoimenpide, vaan mongolialaisen Anudari Boldbaatarin taistelu saada oikeudestaan saada jatkoa oleskeluluvalleen Suomessa. Hän oli muuttanut aikanaan Suomeen, opiskellut kielen sekä sairaanhoitajan tutkinnon. Johtuen hänen määräaikaisista työsuhteistaan Migri, eli Maahanmuuttovirasto päätti esittää karkotusta.

Määraikaiset, ketjutetut työsuhteet ovat surullisen yleisiä terveydenhoitoalalla. Toiseksi karkotukseen vaikuttavaksi syyksi todettiin, että Boldbaatarin muutettua vasta aikuisiällä Suomeen on hänellä kiinteä suhde kotimaahansa Mongoliaan. Tämä kaikki on täysin väärä asennoituminen Migriltä alati pahenevassa tilanteessa, jossa Suomi tarvitsee osaajia ja tekijöitä huoltosuhteen heikentyessä. Hyvinvoitivaltio tarvitsee työntekijöitä toimiakseen.

Tällä hetkellä maahanmuuttovirasto on hallinnollisesti sisäministeriön alla. Tämä johtaa siihen, että ulkomaiset huippuosaajat sekä korkeakoulutetut Suomeen töihin tulossa olevat ammattilaiset jonottavat oleskelulupaansa samalla luukulla sotaa pakenevien perheiden ja turvapaikanhakijoiden kanssa.

Jotta saamme Suomeen työntekijöitä nopeammin, on välttämätöntä siirtää työperäinen maahanmuutto työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen. Työ- ja elinkeinoministeriön poliittisessa ohjauksessa tämä uusi virasto ohjataan tekemään päätöksensä vain ja ainoastaan kilpailukyvyn ja osaajien houkuttelevuuden maksimointia varten. Samalla tarvehankinnasta tulee luopua ja uuden viraston tulee edistää Suomen kansainvälistä kilpailukykyä teknologian ja korkean jalostusarvon tuotteiden maana.

Joel Elmaci
Kansanedustajaehdokas

Kategoriat: Uutiset