Maakuntavaltuutettu Kirsi Moisander: Miksi väki vain vähenee ja miten laskun saa katkaistua?

Itäisen Suomen väkiluku jatkaa laskemistaan, ennen kuin loppuu kokonaan, sanoisi vanha kansa. Huolestuneina niin päättäjät kuin asukkaatkin miettivät, mitä ihmettä pitäisi tehdä, että alueemme vetovoima kasvaisi, kasvun luvut vahvistuisivat ja asukkaita alkaisi virrata kotikonnuille varmistamaan hyvän tulevaisuuden meille kaikille.

Kysymys ei ole helppo eikä siihen ole yhtä oikeaa vastausta. Muutaman näkökulman voin kuitenkin nostaa esiin oman kokemukseni kautta. Vaikka kotini on täällä, olen tehnyt työurastani liki kaksi vuosikymmentä Savon ulkopuolella Keski-Suomessa ja nyt viimeiset vuodet pääkaupungissa.

Ehkä suurin ero kotimaakuntamme ja kotikuntiemme sekä Keski-Suomen ja pääkaupunkiseudun välillä on ratkaisukeskeisyydessä ja kyvyssä ottaa nopeasti käyttöön uudet toimintatavat ja -keinot. Alueemme yritykset ovat innovatiivisia ja jopa maailman johtavia yrityksiä mutta miten julkishallintomme sijoittuu kansallisesti ja kansainvälisesti. Olemmeko kyvykkäitä tekemään rohkeitakin ratkaisuja ja tulevaisuuden tekoja?

Alueestamme näkyy ulkopuoliselle voimakas oman toiminnan mitätöinti, toinen toisensa vähättely, rohkeuden puute sekä valittaminen siitä missä tilassa olemme, eikä niinkään ratkaisuja siitä, miten tästä mentäisiin kohti parempaa, sitä mitä uusia keinoja olemme löytäneet ja miten siihen löytyy resurssit ja toimintatavat.

Toinen jopa suuri ero on siinä, miten henkilöstöä rekrytoidaan. Alueellamme haetaan tehtäviin edelleen pääosin nuorta kokenutta ja taitavaa. Etelä-Suomessa tilanne on jo aivan toinen, työhön kelpaavat niin nuoret kuin iäkkäämmätkin. Olen juuri valmistellut työsopimusta taitavan 67 vuotiaan erityisasiantuntijan kanssa joka täyttää tammikuussa 68 vuotta. Pari vuotta työssä on ollut reilusti yli 70- vuotias ammattilainen. Vanhin henkilö jolle olen työurani aikana tehnyt työsopimuksen on 82 vuotias kansainvälinen tohtori joka toi uusimpia innovaatioita Suomeen.

Meillä on suuri määrä erittäin korkeasti koulutettuja asiantuntijoita jotka ovat ikääntyneitä mutta halukkaita edelleen jatkamaan työelämässä. Tämä näkyy myös julkisessa keskustelussa. Twitterissä on käyty keskustelua työllistymisestä. Siellä oli kymmenittäin yli 63-vuotiaita jotka olivat juuri saaneet uuden työpaikan.

Moni ikääntyneistä ei välttämättä halua jatkaa entisessä työssään silti joku uusi kiinnostaisi, jotkut haluavat tehdä lyhyempää päivää ja joku toinen vain olla apuna tarvittaessa, mutta yhtä kaikki he ovat osaavaa työvoimaa joiden taidot ja työhalu kannattaa ottaa käyttöön ja myös siten helpottaa työvoimapulaa. Työyhteisö hyötyy saadessaan taloon runsaasti monipuolista osaamista ja kokemusta myös aiemmista ratkaisuista ja niiden toimivuudesta.

Kotiseutumme ei tarvitse hävetä ja hävitä kenellekään luonnon, maisemien, palveluiden, osaamisen tai työpaikkojen puolesta. Mikäli toimimme rohkeasti, etsimme ratkaisuja sekä esitämme asiat ratkaisukeskeisesti valittamista vähentäen, meillä voi olla paljon voitettavaa. Jotakin uutta, jotakin sinistä ja jotakin vanhaa, siitähän moni uusi elämä on saanut alkunsa, niin se voi alkaa meilläkin, innostuneesti valoa kohti.

 

Kirsi Moisander
Pohjois-Savon maakuntaliiton valtuutettu

Kategoriat: Uutiset