Kansanedustajaehdokas Kari Kulmala: Varautuminen kriiseihin on viisautta

Ukrainan sota näyttäisi kulkevan kohti pahempaa. Venäjän tavoitteena on Ukrainassa selvästi kansanmurha, jota pystymme seuraamaan joka päivä medioista. Ukrainalaisten kansanmurha heijastuu myös Suomeen. Reserviläisjärjestöihin tulee uusia jäseniä jatkuvasti, ja vapaaehtoisille maanpuolustuskursseille on tungosta.

Pidän tätä hyvänä, koska reserviläistoiminta ja vapaaehtoinen maanpuolustus tukevat Suomen maanpuolustusta. Suomi on aina puolustamisen arvoinen maa! Jokainen meistä on tärkeä ja jokaiselle löytyy kriisin aikana tehtävä, vaikka sitä joku saattaa epäillä.

Tällä hetkellä Suomeen ei kohdistu suoranaista sodan uhkaa. Tämän on meille vakuuttanut moneen kertaan maailmallakin erittäin arvostettu puolustusvoimiemme ylipäällikkö, presidentti Sauli Niinistö. Viimeksi 11.10. Oslossa hän painotti varautumisen tarvetta ja kertoi, että ”sellaista viisautta kannattaa harjoittaa, että vähän miettii, mitä tässä voi sattua ja mitä minä juuri silloin voin tehdä”. Presidentin puheessa piilee jälleen erittäin suuri viisaus!

Tällä hetkellä yksi tärkeimmistä asioista on huolehtia oman ja läheisen kodin kotivarasta. Se tarkoittaa varmuusvarastoa, jolla turvataan kodin selviytyminen poikkeusoloissa. On myös hyvä miettiä ennakkoon, mitä tekee silloin, kun tulee sähkökatkos, tieto­koneyhteydet ovat poikki eikä älykännykkäkään toimi, ruokakaapin hyllyt ovat tyhjät tai juomavesi on saastunut. Yksikin näistä aiheuttaa nykyaikana jo jonkinlaisen katastrofin taloudessa.

Tietokoneyhteyksiä huomattavasti tärkeämpää on, että taloudessa on lämpimiä vaatteita ja puhdasta juomavettä sekä ruokaa useaksi päiväksi. Käteistä rahaakin olisi hyvä olla, että voi tehdä edes vaihtokauppaa pakollisista tarvikkeista. Sähkökatkon tai kyberhäiriöiden aikana ei edes käteisellä saa maksettua ostoksia ruokakaupassa. Tästä on omakohtaisia kokemuksia tältä vuodelta.

Ukrainan tilanteesta voimme ottaa oppia. Kovin moni ei vielä vuosi sitten tiennyt, mitä on tulossa. Varautuminen talouksissa on viisautta, ei liioittelua.

 

Kari Kulmala
Kansanedustajaehdokas
Aluevaltuutettu Pohjois-Karjalassa

Kategoriat: Uutiset