Aluevaltuutettu Arttu Pöyhönen: Verovaramme ovat luisumassa ulkomaille – ”Luotan Suomessa tehtyyn hoidon tarpeen arvioon enemmän”

Eduskunnan käsittelyyn on tullut EU:n ohjaama laki tarpeellisen hoidon kattavasta yleisestä terveydenhuollosta EU-alueella. Tämä ollaan hyväksymässä EU:n sanktioiden pelossa.

Mielestäni se pääasiassa osoittaa maamme poliittisen ja virkamiesjohdon heikkoa kykyä ajatella suomalaisten parasta ja johtaa terveydenhuollon uudistamista.

Koko sote-uudistuksen tärkeimpiä tavoitteita on vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja parantaa sen saavutettavuutta. Lisäksi erikoissairaanhoidon jonot ovat ennätyksellisen pitkiä ympäri Suomea.

Lakiesitys tarkoittaa sitä, että suomalainen saa tarvitsemansa hoidon missä tahansa EU-maassa. Näin ollen suomalainen voi hakeutua vaikkapa Viroon yksityishammaslääkärille, ja tällä on oikeus tehdä tarvittavat hoidolliset toimenpiteet.

Potilaalle koituu sama lasku kuin kotimaassa ja suomalaiset veronmaksajat maksavat hoidon. Tämä tarkoittaa siis laajaa valinnanvapautta, jonka ”perustuslaillisiin ongelmiin” ainakin osittain Juha Sipilän hallituksen sote-uudistus romuttui.

Laaja valinnanvapaus toteutuu suomalaiselle siis ulkomailla muttei kotimaassa? Hallituksen budjetin keskeisimpiä tuloksia oli yksityisen Kela-korvauksen leikkaus, valtiollinen instituutti THL on kritisoinut työterveyshuollon sairasvastaanottoa ja hyvinvointialuehumppaan on uppoamassa äärettömän suuri summa rahaa.

Tämä osoittaa, että kenelläkään Suomessa ei mahda olla visiota terveydenhuollosta.

Uudistuskyvyttömyyden vuoksi verovaramme ovat luisumassa ulkomaille. Laajassa valinnanvapaudessa on omat ongelmansa hoidon indikaatioiden arvioinnin suhteen, mutta henkilökohtaisesti luotan Suomessa tehtyyn hoidon tarpeen arvioon enemmän kuin ulkomailla tehtyyn.

Yksityisen sektorin yhteistyön peikko on ollut liian suuri voitettavaksi. Rahaa ei haluta antaa yrityksille, ja voittoja ei haluta jakaa sijoittajille.

On muistettava, että esimerkiksi ulkomaisille sijoittajille menee vain mahdollista voittoa. Jos yhteiskunta maksaa saman kuin julkisessa hoidossa tarkoittaa voitto hoidon tehostamista julkiseen sektoriin verrattuna. Valinnanvapaus pitää huolen asiakaskokemuksesta.

Viimeistään nyt pää täytyy ottaa pois pensaasta ja laajentaa terveydenhuolto kaikille sektoreille suomalaisten hyväksi ideologiat sivuuttaen.

 

Arttu Pöyhönen
Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu
Iisalmen kaupunginvaltuutettu

Kategoriat: Mielipidekirjoitukset - Pohjois-Savo