Hanne Salonen/Eduskunta

Oikeusministeriön ja hallituksen tekemättömyys näkyy vaalien siirtämisessä

Savo-Karjalan Kokoomuksen puheenjohtajan asemasta nähtynä pidän kuntavaalien siirtämistä suurena epäonnistumisena oikeusministeriöltä ja hallitukselta. Oikeusministeriö on viestinyt jo viime syksynä olevansa valmis järjestämään vaalit kaikissa tautiolosuhteissa. Totuus osoittautui yllättäen aivan toiseksi ja kuntavaalia siirretään vain muutama päivä ennen ehdokasasettelun päättymistä.

Kiihtyvän koronatilanteen myötä puoluesihteerit ovat pakotettuja esittämään vaalien siirtämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hallitus ja virkamiehet ovat todenneet olevansa kykenemättömiä järjestämään turvallisia vaaleja huhtikuussa.

Kokoomus on esittänyt useita keinoja vaalien järjestämiseksi. Yhtenä esimerkkinä on mainittu ennakkoäänestysajan pidentäminen, jolla olisi mahdollistettu useamman karanteeniin määrätyn äänioikeuden käyttäminen. Valitettavasti kokoomuksen ehdotuksista ei olla oltu kiinnostuneita.

Hallitus on epäonnistunut. Ei ole suunnitelmaa äänestäjien ja vaalivirkailijoiden turvallisuuden takaamisesta, vaikka aikaa on ollut ja tilanteen kehittyminen tiedossa. Kädenjälki näkyy nyt tässä vaalien siirtopäätöksessä.

Itse toimin vielä viime syksynä Kuopion keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan ja silloin ei ollut mitään ohjeistuksia siitä, kuinka 2021 kuntavaaleissa koronatilanne otetaan huomioon. Eli kun aikaa olisi suunnittelutyölle ollut, niin se jätetiin tekemättä.

Tässä tilanteessa ainoa tapa palauttaa usko hallituksen toimintaan on se, että oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vetää tarvittavat johtopäätökset tilanteesta ja eroaa.

Me kokoomuslaiset olemme kuitenkin valmiina käymään kuntavaalit erinomaisin ehdokaslistoin ja teemoin oli vaalit sitten huhtikuussa tai kesäkuussa. Suomen hallituksen on puolestaan kannettava oma vastuunsa ja varmistettava, että vaalit käydään kesäkuussa turvallisesti ja varmasti.

 

Jouni Holopainen

puheenjohtaja

Savo-Karjalan Kokoomus ry

Kategoriat: Blogit