Karoliina Partanen: ”Kukaan ei ansaitse tulla pahoinpidellyksi”
Naisjärjestöt yhteistyössä Nytkis ry:n teettämä tutkimus miesten asenteista naisiin kohdistuvasta väkivallasta (HS 12.11.) oli järkyttävää luettavaa. Tutkimuksesta kävi ilmi, että nuoremmat miehet hyväksyvät naisiin kohdistuvan väkivallan vanhempia enemmän. Jopa neljännes alle 35-vuotiaista miehistä koki, että naiseen kohdistuva väkivalta on naisen oma syy ja olisi naisen omalla toiminnalla vältettävissä.
On järkyttävää, että näin moni nuori mies sysää vastuuta naisiin kohdistuvasta väkivallasta naiselle – uhrille. Väkivallan uhriksi joutuminen ei voi johtua pukeutumisesta, käytöksestä tai mistään muustakaan syystä. Pahoinpitely on kaikissa tilanteissa väärin ja aina tekijän syy.
Väkivallan ihannointi ja pyrkimykset sen oikeuttamiselle on väärä kehityssuunta. Suomi on edelleen yksi Euroopan unionin vaarallisimmista maista naisille elää, sillä olemme tässä ei-mairittelevassa listauksessa toisia. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että 60 prosenttia miehistä ajattelee, että sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomessa jo valmis. Naisiin kohdistuvan väkivallan asenteista voi jo päätellä, että sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole millään tavalla vielä valmis. Työtä väkivallan uhan kitkemiseksi ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan eteen tulee tehdä jatkuvasti ja väsymättä.
Naisiin kohdistuva väkivalta ei häviä tuomioita koventamalla tai saarnaamalla. Asia on syvempi yhteiskunnallinen ongelma, mihin ei ole helppoa ratkaisua, sillä olisi se jo käytetty. Paljon on vaikutusta asenteilla perheissä, opetuksella kouluissa ja yleisellä yhteiskunnan ilmapiirillä, mutta tavoittaako väkivaltaa ihannoiva ajattelu nuoriamme myös meidän sitä huomaamatta?
Tämänhetkinen tilanne maailmalla on väistämättä sellainen, että väkivalta tulee jokaisen silmille sitä haluamattamme, väkivalta normalisoituu ja arvot kovenevat. Tämä kehitys on huolestuttavaa ja vie meitä suuntaan, jota vastaan olemme pyrkineet aina itse taistelemaan. Väkivallattoman yhteiskunnan vaaliminen on kaikkien eduksi, myös miesten.
Koko yhteiskuntamme on otettava tämä asia vakavasti ja rakennettava Suomea suuntaan, jossa yhdenkään naisen ei tule pelätä joutuvansa väkivallan uhriksi kotonaan, julkisella paikalla tai yhtään missään. Myös sinä voit puuttua tähän ongelmaan.
Karoliina Partanen,
kansanedustaja
puheenjohtaja, Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (Tane)