Kansanedustaja Markku Eestilä: Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu
Suomen valtio on ajautunut ylisuuren kulurakenteensa takia kestämättömään tilanteeseen. Budjetin alijäämiä on käytännössä mahdotonta saada kuriin ilman rakenteellisia uudistuksia.
Orpon hallitus on rohkeasti lähtenyt uudistamaan työelämän luutuneita rakenteita. Lakeja muuttamalla ja budjettikirjauksilla on tarkoitus vahvistaa työnteon kannustimia ja sitä kautta parantaa työllisyyttä yli 60 000 työllisellä.
Kuinkahan paljon julkisen sektorin työntekijät tekevät Suomessa turhaa ja tuottamatonta työtä?
Pelkästään joka kolkkaan levinnyt riistaeläin nimeltään susi on tarjonnut jo yli kymmenen vuoden ajan runsaasti töitä ministeriön virkamiehille, tutkijoille, Riistakeskukselle, tuomareille ja tietysti valtion rahoituksen varassa toimiville luonnonsuojelujärjestöille.
Nyt myös riistaeläimet ilves ja karhu on vedetty mukaan työllistäjiksi. Arvioisin lonkalta, että oman kansanedustajaurani aikana tähän suurpetorulettiin on petokorvaukset mukaan lukien käytetty lähes 200 miljoonaa euroa rahaa.
Metsästäjät ovat tässä tahkon pyörityksessä turhautuneita sivustakatsojia ja maksumiehiä. En ymmärrä, miten suomalainen oikeusjärjestelmä voikaan tulkita poikkeuslupia sallivaa luontodirektiiviä suurpetojen osalta täydellisen kielteisesti.
Rakenteellinen ongelma on myös se, että korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus täydentävät itse itseään. Sehän voi johtaa kuin huomaamatta samanmieliseen kokoonpanoon ja sitä kautta ajatus- ja arvomaailman suppeutumiseen.
Eduskunta päätti viime keväänä, että kannanhoidollinen metsästys on Suomessa sosiaalisista syistä välttämätöntä. Muuta ratkaisua ei ole olemassa. Metsästyslain uutta pykälää ja siihen liittyvää mietintöä ei ole vielä testattu oikeusjärjestelmämme toimesta.
Suurpedoista ja niiden poikkeusluvista on tullut iso yhteiskunnallinen ongelma, joka jakaa kansalaisia ja heikentää pahasti lain kunnioitusta. Jos tämänkaltaisia ongelmia ei kyetä ratkaisemaan demokraattisesti, valutaan kohti oman käden oikeutta eli viime kädessä kohti vahvemman valtaa.
Ministereiden on myös uskallettava kierrättää ministeriön virkamiehiä, jos näyttää siltä, että luutuneet käsitykset jarruttavat ratkaisuun pääsyä. Esimerkiksi ympäristöministeriö ei ole selvästikään sitoutunut ampumaratojen määrän nostamiseen.
Maanpuolustukseen ja puolustusvälineteollisuuteen joudutaan jokaisessa EU:n jäsenmaassa satsaamaan nopealla aikataululla enemmän. Metsästys, maaston tuntemus ja aseen käsittely ovat oleellinen osa paikallista maanpuolustustyötä.
Oikeusjärjestelmän omituiset tulkinnat ja luvituksen hitaus eivät Suomessa enää vastaa kansallisen turvallisuuden ja talouden vaatimuksia.
Markku Eestilä,
kansanedustaja