Kansanedustajaehdokas Kari Kulmala: Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa jatkettava

Suomessa ja erityisesti Pohjois-Karjalassa on erinomaisen puhtaat ja kalaisat kalavedet. Siitä huolimatta syömme kalaa, josta lähes 80 prosenttia on tuontikalaa.

Kala on erityisesti Norjasta tuotua antibiooteilla kyllästettyä, jopa viikon vanhaa niin sanottua kassikalaa, jota on syötetty vehnällä, soijalla ja rypsiöljyllä. Noin 20 prosenttia talouksissamme käytetystä kalasta jää puhtaan kotimaisen kalan osuudeksi. Asiaa ulkopuolelta seuraava voisi sanoa, ettei tällaisessa toiminnassa ole mitään mieltä. Edellä mainittu 80/20 prosentin suhde on saatava käännettyä toisin päin.

Kalavaramme antaisivat meille mahdollisuuden nostaa Suomi täysin omavaraiseksi kalankulutuksen suhteen. Tämä toki edellyttäisi nykyistä suuremman arvon antamista muun muassa silakalle ja särkikaloille. Norjan lohen tuonti tulisi korvata kotimaisella kalankasvatuksella ja kalastuksella, koska meillä on siihen vesistörikkaana maana hyvät edellytykset. Paljon paremmat kuin monella muulla Euroopan maalla.

Maakunnassamme on erinomaisia kalanjalostukseen perehtyneitä yrityksiä. Tällä hetkellä heillä on ongelmana, ettei kalaa ole riittävästi saatavilla tai heille ei myönnetä kalastukseen riittävästi lupia. Vanhaa sananlaskua lainaten voikin sanoa: Kateus vie kalatkin vedestä!

Olen Kalatalouden keskusliiton johtokunnan varapuheenjohtaja. Olen sitoutunut kotimaisen kalan edistämisohjelman jatkamiseen.

Se on yksi eduskuntavaalien teemoistani. Tämän onnistuminen olisi oikea askel omavaraisuuden ja samalla huoltovarmuuden suuntaan.

Kari Kulmala
kansanedustajaehdokas

Kategoriat: Uutiset