Kansanedustajaehdokas Anne Knaapi: On niin kiire juosta, ettei ehdi hypätä pyörän selkään

Hallitus päätti porrastaa vanhusten ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoituksen kiristystä (SS 26.1.). Nykyinen kuusi hoitajaa kymmentä asukasta kohti muuttuu huhtikuun alussa muotoon 13 hoitajaa/20 asukasta ja joulukuun alussa muotoon 14 hoitajaa/20 asukasta.

Käytännössä henkilöstöä ei ole saatavilla vaatimusten mukaisesti. Hoivapaikoilta edellytetään nimenomaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä. Työtehtävien mukaisesti vanhustenhoivassa ei kuitenkaan tarvita mitoituksen sääntelemää määrää lähihoitajia ja sairaanhoitajia, vaan muita ammattiryhmiä pitäisi pystyä käyttämään enemmän.

Vertailun vuoksi: omaishoidon puolella rakennustarkastajana työuransa tehnyt isäni hoitaa äitiäni. Ammattilaisilta he saavat tukea. Kyvykkyys syntyy työn merkityksellisyydestä, ja hoiva on taatusti asiakaslähtöistä.

Hyvää tarkoittava henkilöstömitoitus tulppaa alan kehittämistyötä. Hyvinvointialuejohdosta kuuluu, että tehostetun palveluasumisen kehittämiseen ei ole mahdollisuuksia, koska henkilöstöresurssi on määritelty näin tarkkaan.

Kehittämiselle, uusille avauksille ja palvelumuotojen ajantasaistamiselle pitää löytyä tilaa. Esimerkiksi hyvinvointialueiden kotipalveluaterioiden ja muiden kotiin vietävien palveluiden järjestämisessä tarvittaisiin reipasotteista kehittämistä.

Anne Knaapi
kansanedustajaehdokas

Kategoriat: Uutiset