Kansanedustajaehdokas Kari Ojala: Päinmakuulle pakottamisessa on suuri riski

Ison Omenan kauppakeskuksen kuolemaan johtaneessa välikohtauksessa yksi seikka on jäänyt vähälle huomiolle. Median tietojen varassa arvostellen näyttää siltä, että henkilö vietiin maahan päinmakuulle ja kädet sidottiin käsiraudoin selän taakse.

Lääketieteellisen kirjallisuuden mukaan on ilmeistä, että tällaiseen rajoittamiseen liittyy selkeästi äkkikuoleman riski. Kysymys ei ole niinkään tukehtumisesta, vaan heikentyneen hengityksen ja sydämen pumppausvoiman aiheuttamasta äkillisestä aineenvaihdunnan muutoksesta, jota stressitilanne adrenaliinitasoineen pahentaa. Tästä voi seurata vakava sydämen rytmihäiriö, sydänpysähdys ja äkkikuolema.

Julkisessa keskustelussa hämmästyttää se, että haastatellut vartiointialan ym. asiantuntijat arvioivat lähtökohtaisesti rajoitustilanteessa toimitun ohjeiston mukaisesti. Jos vartijoiden ja muiden voiman käytön ammattilaisten koulutukseen ja ammattitaitoon edelleen kuuluu päinmakuulle rajoittaminen, tulee tämän asema pikaisesti uudelleenarvioida ymmärtäen äkkikuoleman riski ja toimenpiteen ehdoton viimesijaisuus.

Niuvanniemen sairaalassa, jossa aiemmin työskentelin ylilääkärin tehtävissä, päinmakuulle rajoittaminen poistettiin henkilöstön koulutusohjelmasta ja keinovalikoimasta jo yli 10 vuotta sitten edellä kuvatuin perustein.

 

Kari Ojala

Oikeuspsykiatrian erikoislääköri, kansanedustajaehdokas

 

Kategoriat: Uutiset