Kansanedustajaehdokas Joel Elmaci: Totaalikieltäytyjien rangaistusten lievitys ei sovi ajatusmaailmaani

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen kertoi kannattavansa totaalikieltäytyjien rangaistusten lieventämistä (HS 7.1.). Lieventämisellä Reijonen tarkoitti vankeusrangaistuksesta luopumista totaalikieltäytyjien kohdalla ja siirtymistä sakkoihin. Yksi perustelu tähän on, että vankeusrangaistus ei enää olisi nykypäivää yhteiskunnassamme.

Olen itse vahvasti eri mieltä. Suomalaisessa yhteiskunnassa meille jokaiselle kuuluvat omat oikeutemme ja vapautemme, jotka valtio meille turvaa. Näiden oikeuksien rinnalle tulee pakosti mukaan myös yhteiskunnan vastuut.

Yksi tärkeimmistä vastuista on yhteiskuntamme turvaaminen ulkoisilta toimijoilta, jotka koittavat puuttua näihin vapauksiimme. Mikäli asepalvelus on jonkun henkilön vakaumusta tai yleistä maailmankatsomusta vastaan, on hänellä edelleen monia mahdollisuuksia ennen vankeustuomiota, kuten aseeton asepalvelus tai siviilipalvelus.

Siviilipalvelusta ei voi mieltää osaksi “militaristista yhteiskuntaa”, kuten Reijonen kertoo osan totaalikieltäytyjistä kokevan. Se on osallistumista yhteiskunnan toimintoihin ja on itsessään myös arvokas tapa palvella isänmaata.

Yle puolestaan julkaisi (27.12.) artikkelin otsikolla Panta jalassa 173 päivää. Artikkeli käsitteli totaalikieltäytyjän aikaa vankeusrangaistusta suorittavana. Kyseinen totaalikieltäytyjä harmitteli esimerkiksi sitä, kuinka ei tuntunut mukavalle, kun ystävät olivat lomamatkoilla ja hän joutui pysymään Suomessa.

Tätäkään en ymmärrä, joutuvathan asepalvelustaan suorittavat nuoret myös pysymään Suomessa palveluksessa ollessaan. Varsinkin viimeisten vuosien aikana he ovat olleet palveluksessa jopa 8 viikkoa putkeen, aamusta iltaan ilman oikeita vapaita. Jos päättää asettua totaalikieltäytyjäksi, tulee sen mukana omat rajoitteensa.

 

Joel Elmaci
Kansanedustajaehdokas

Kategoriat: Uutiset