Kansanedustajaehdokas Kari Riihola: Kannathan sinäkin kortesi kekoon?

Luin taannoin eräästä kirjasta lausahduksen: Arjen ahtaus johtuu eilen hukatusta tulevaisuudesta.

Se pitää sisällään paljon ja siitä löytyy viittauksia meidän jokapäiväiseen arkeemme ja toimeentuloon. Siitä löytyy viittauksia myös yhteiskunnan tilanteeseen ja kestävyysvajeeseen. Viittauksia löytyy myös maan taloudelliseen tilanteeseen ja työttömyyteen.

Suomi alkaa olla todella hankalassa tilanteessa, sillä äskettäin kuulimme, että työvoiman tarve pelkästään teknologiateollisuuteen ja sotealalle olisi kohta 360 000 työntekijää.

Mistä ihmeestä Suomessa löytyy sellainen joukko?

Meidän tulisi muuttaa ajattelua työn tekemisestä ja työllisyydestä. Meillä ei ole Suomi-perheenä enää varaa siihen, että työtä tekevien määrä yhtään laskee.

Suomessa on jo korkea aika herätä tähän todellisuuteen. Tähän kun lisätään ympäristössämme tapahtuvat isot muutokset energian, ruuan ja turvallisuuden suhteen, ollaan tilanteessa, jossa meitä kaikkia, ihan kaikkia tarvitaan hyvinvointivaltion ylläpitämiseen.

Kun kantaa oman kortensa kekoon, siitä keosta kasvaa yllättävän nopeasti yllättävän korkea, jos kaikki siihen osallistuvat.

Mikäli osa porukasta kantaa korsia kekoon ja toinen osa vie niitä koko ajan siitä vain pois, keko ei pääse kasvamaan kovin korkeaksi ja keko saattaa loppua kokonaan.

Meillä on Suomessa liian paljon keinotekoisia esteitä työllistymiselle. Ei ole oikein, että opiskelijat eivät voi tehdä kuin vähän töitä, vaikka haluaisivat tehdä töitä, koska menettäisivät omat opiskelutukensa. Eikä sekään ole oikein, että työn tekeminen on kannattamattomampaa kuin työn tekemättä jättäminen.

Kantasuomalaisten lisäksi meidän pitäisi ottaa jokainen ulkomaalainen Suomeen muuttanut tulija avosylin vastaan ja työntekoon.

Meillä ei ole varaa siihen, että ulkomaalaiset, korkeasti koulutetut ja muut maahanmuuttajat tulevat olemaan tyhjän panttina. Tämäkin joukko on saatava mukaan työntekoon ja kantamaan kortensa kekoon, sitä korkeampi keosta tulee.

On muistettava, että kun kouluttaudut, sivistyt, hankit työn ja ponnistelet eteenpäin määrätietoisen pitkäjänteisesti, varautuen tulevaankin, asiat ympärilläsi kehittyvät kuten esimerkiksi hyvinvointiyhteiskunta. Mikä myös tärkeää, sinäkin kehityt.

Jokainen meistä on oman elämänsä seppä jo syntyessään. On vain taottava, että elämästä saa taottua sellaisen kuin haluaa.

Kari Riihola
Kansanedustajaehdokas

Kategoriat: Uutiset