Kansanedustajaehdokas Kari Kulmala: Yleisillä automiiteillä voi olla kohtalokkaat seuraukset

Tilastojen mukaan nuoret kuljettajat ovat edelleen ikäryhmänsä kokoon suhteutettuna yliedustettuina niin onnettomuus- kuin uhritilastoissakin. Heidän aiheuttamat onnettomuudet painottuvat viikonloppuihin, ja monesti autoissa on samanikäisiä matkustajia.

Samalla on hyvä muistuttaa, että ikäluokan tällainen epäsuotuisa liikennekäyttäytyminen koskee vain pientä osaa nuorista kuljettajista, myös 17-vuotiaista autonkuljettajista.

Viime vuosina ovat yleistyneet erityisesti viikonloppuisin mopojen, moottoripyörien ja saksalaisvalmisteisten merkkien automiitit. Näissä nuoriso kokoontuu viettämään iltaa muun muassa kauppakeskusten piha-alueille.

Automiitteihin tullaan kutsuttuna maakuntarajojenkin takaa, ja tapahtuman tarkoituksena on pääsääntöisesti porukalla vain kaahata ja polttaa kumia näytöstyyliin. Tapahtumissa voi olla hyvinkin satoja ajoneuvoja.

Toiminta tapahtumissa on hyvin järjestelmällistä. Heillä on omat tiedustelijat, jotka seuraavat koko ajan, missä poliisiautot liikkuvat, olivatpa nämä poliisitunnuksin olevia tai siviilimallisia poliisiautoja. Siellä missä tiedustelijoiden mukaan poliisiautoja ei ole, poltetaan kumia ja kaahataan muiden katsoessa ympärillä.

Tällaisissa tapahtumassa on suuri vaara, että ajoneuvo lähtee nuoren ja kokemattoman kuljettajan käsistä ja törmää ympärillä oleviin katselijoihin.

Poliisilla on varsin rajalliset mahdollisuudet puuttua tällaiseen toimintaan. Valvontaa tehdään hälytystehtävien lomassa. Viikon alussa voimme lukea maakuntalehdistä, millaista toiminta on ollut ja millaisia ylinopeuksia on maakunnassa ajettu. Valitettavasti näissä uutisoinneissa näkyvät vain ne tapaukset, jotka päätyvät aikanaan käräjille. Uutisoinneissa eivät näy ne tapaukset, joissa poliisi on ottanut kuljettajalta ajo-oikeuden pois. Näitä tapauksia on kaikista tapauksista vähintään kaksi kolmasosaa.

Moottorikäyttöistä ajoneuvoa ei tunnetusti ajeta ajokortilla tai rekisterikilvillä, jotka poliisi on jo ottanut pois. Ajoneuvoa ajetaan, kun kuljettaja katsoo siihen olevan tarvetta.

Pidän edelleen ongelmakuljettajiin kohdistuvaa ajoneuvon takavarikointia ja sen myötä valtiolle menettämistä tärkeänä toimenpiteenä.

 

Kari Kulmala
Kansanedustajaehdokas Savo-Karjalasta
Aluevaltuutettu Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella
Kunnanvaltuutettu Rääkkylässä

Kategoriat: Uutiset