Lapsiperheille kotiapua nopeasti

Tutkija Lilli Aini Rokkosen mukaan “äideillä on kaksoistaakka: he tekevät yhden työvuoron töissä ja toisen kotona.”Karjalainen 24.1.2021)
Vaikka perheissä ei ole aivan akuuttia sairastamista ja pahoinvointia, siellä saattaa olla arjen askareissa helpottamisen tarvetta monesta muusta syystä. Lapsiperheet tarvitsevat tukea ja apua oikea-aikaisesti jaksaakseen pyörittää omaa​ arkeaan työssä käymiseen, kotiaskareiden hoitamiseen, harrastamiseen, lasten hoitamiseen ja parisuhteen hoitamiseenkin.

Kaikki lasten vanhemmat tarvitsevat lasten ja itsensä avuksi toisia aikuisia. Monilla lasten vanhemmilla onkin oma sosiaalinen tukiverkosto. Lähellä olevat isovanhemmat ovat monille lapsiperheille kullanarvoinen apu ja tuki. Läheiset sukulaiset tai ystävät auttavat varmasti monia lapsiperheitä arjen pyörittämisessä. Kaikilla lapsiperheillä ei kuitenkaan ole isovanhempia tai muuta tukiverkostoa saatavilla arjen avuksi. Lasten tai vanhempien äkillisesti sairastuessa tai kun ei voida tai jakseta hoitaa lapsia, tarvitaan pikaisesti apua vanhemmille ja turvaa lapsille.

Vielä 1990-luvulla oli kunnissa kodinhoitajia saatavilla joustavasti perheisiin avuksi ja terveen äidin malliksi. Ammattitaitoinen kodinhoitaja saatiin nopeasti kotiin avuksi, kun perhe apua kysyi. Synnyttäneen äidin kotiin voitiin varata kodinhoitaja hoitamaan kodinhoidollisia töitä ja sisaruksia niin, että synnyttänyt äiti pääsi voimistumaan. Samoin kodinhoitajat olivat korvaamaton apu, jos äiti sairastui eikä jaksanut hoitaa lapsiaan ja kodin askareita. Kodinhoitajat olivat kunnissa perheille tuttuja ja luotettavia ammattilaisia. Perheet saivat ennen apua helpommin, pidempään ja konkreettisemmin eli kunnissa käytössä olleen HPK-ohjelman mukaan. Hyvää kodinhoitajaa muisteltiin kauan perhepiirissä. Omassa perheessäni oltiin kiitollisia kodinhoitajan avusta synnytykseni jälkeen.

Hyvän kodinhoitajan tarve ei ole hävinnyt minnekään. Tänä päivänä kotiavun tulisi olla helposti saatavaa ja taloudellisesti mahdollista. Mistä sitä tänä aikana perheet saavat? Missä koulutetaan kodinhoitajia? Kotiapu on tehokasta ennaltaehkäisyä lasten vanhempien jaksamisongelmiin. Kotiin avun hankkimiseksi yksi hyvä keino on palvelusetelikäytäntö, jolla perhe voi ostaa itselleen apua alan yrittäjiltä. Tässä palvelussa lienee kehittämisen paikka, jotta päästään lapsiperheiden pahoinvoinnin hoitamisesta hyvinvoinnin hoitamiseen.

Heleena Uusi-Illikainen
äiti
Puheenjohtaja,
Savo-Karjalan Kokoomusnaiset ry

Kategoriat: Uutiset