Intomieli ja ideologiset mielikuvat ovat ottaneet voiton arkijärjestä

Yleensä en mielenosoituksiin osallistu enkä kansalaisaloitteisiin nimeäni pistä. Eduskunnan ensimmäisellä viikolla tein poikkeuksen.

Osallistuin autoilijoiden mielenosoitukseen polttoaineverojen korotuksia vastaan. Pitkä jono autoilijoita ajoi torvet soiden eduskuntatalon ohi juuri ennen täysistuntoa. Toki osallistumiseni rajoittui peukalon näyttämiseen ohi ajaville autoille, mutta laskettakoon se osallistumiseksi.

Olenko siis kaksi autoa omistava kansanedustaja, joka yksinkertaisesti haluaa vain ajella halvemmalla dieselillä? Ehkä niinkin, mutta on asialla Suomen kannalta vakavampikin puoli.

Kaikki veronkorotukset ovat – tavalla tai toisella – aina tekemisissä Suomen kilpailukyvyn ja yksikkötyökustannuksien kanssa. Sille en voi mitään, että molemmat sanahirviöt ovat luotaan työntäviä. Niistä on vaan maan hallituksen ja eduskunnan alettava entistä enemmän puhumaan!

Polttoaineveroa on nostettu viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 60 prosenttia. Sähköverokomponenttia on puolestaan nostettu noin 150 prosenttia. Sähkön siirtomaksut ovat erityisesti Itä-Suomessa nousseet sähkömarkkinalain pakottamana samatahtisesti.

Eikä tässä kaikki. Lämmityspolttoaineiden verojen korotuksien lisäksi turpeen veroa aiotaan taas korottaa, vaikka korvaavaa teknologiaa ei ole täysimääräisesti edes tiedossa! Geotermistä lämpöä kun ei suuressa mittakaavassa ole edes myytävänä, eikä lämmön talteenotto ole mahdollista monella paikkakunnalla.

Intomieli ja ideologiset mielikuvat ovat ottaneet voiton käytännön arkijärjestä ja taloudenpidosta.

Erilaisten maksujen ja verojen jatkuvat korotukset menevät tietenkin hintoihin ja pikkuhiljaa palkkoihin. Seurauksena on kallis maa, joka ajautuu korkeilla kustannuksillaan kilpailukyvyttömäksi ja heikosti haluttavaksi investointikohteeksi. Se karkottaa teollisuutta ja kostautuu työttömyyden kasvuna.

Pääministeri Sanna Marin avustajineen ei näytä – puheista päätellen – tätä oikein ottavan todesta. Hyvä, että teollisuuden nokkamiehet ja maltilliset työmarkkinajohtajat ovat julkisesti ja rakentavasti alkaneet keskustelemaan kansainvälisestä kilpailusta ja sen armottomista pelisäännöistä.

Luulen, että kulutusveroja korottamalla valtion tulokertymä ei kestävästi kasva. Voi käydä päinvastoin.

Markku Eestilä
Kansanedustaja
Iisalmi

Kategoriat: Uutiset