Aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Kari Ojalan kommentti Savon Sanomien pääkirjoitukseen 17.5.2022

Kommentti Savon Sanomien pääkirjoitukseen 17.5.2022

Kokoomuksen aluevaltuustoryhmälle on tärkeää pitää kiinni päätöksenteon demokraattisuudesta ja avoimuudesta sekä asianmukaisesti toimivista päätöksentekorakenteista. Emme allekirjoita Savon Sanomien ajatusta siitä, että kiireessä kävisi huonompikin päätöksenteko. Meille oli tärkeää, että kaikki varteenotettavat hakijat olisivat saaneet tasapuolisen kohtelun hakuprosessissa. Nyt kävi niin, että Tollet ja Saarinen yritettiin pelata pois pelistä jo varhaisessa vaiheessa epävirallisissa kokoonpanoissa ilman varsinaista toimivaltaa.

On ikävää, että kokoomuslaiseksi mielletyn Saarisen kiistattomat ansiot eivät saavuttaneet laajempaa kannatusta. Saarisella on hyvin monipuolinen tehtävään soveltuva koulutus ja työkokemus, syvällinen perehtyminen kokonaisuuteen hyvinvointialueen keskeisenä valmistelijana ja painokas esiintyminen alueuudistuksessa tärkeän peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon integraation edistäjänä.

Olisiko sitä päätoimituskirjoittajan havaitsemaa pikkupolitikointia haettava pikemmin muualta kuin kokoomuksen taholta? Valituksi tulleella Korhosella on omat vahvat ansionsa, joita hänen taakseen asettuneet painottivat valintaa tehdessään, mutta miksi Tollet ja Saarinen tuli jättää täyden arviointiprosessin ulkopuolelle?

Emme kiistä vaalin lopputulosta – tosin Saarinen sai 18 ääntä, ei 13, toisin kuin pääkirjoituksessa kirjoitetaan. Mutta miksi asianmukaisesti perusteltu ja toteutettu äänestyttäminen päätösvaltaisessa toimielimessä herättää pääkirjoitustasoisen (Savon Sanomat 17.5.) vastalauseen vielä vaalin jälkeen? Tultiinko osuneeksi lähelle jotakin kiusallista pohjoissavolaisessa päätöksentekokulttuurissa? Maakuntajohtajan seuraajasta puhutaan jo nimi ”tietäen” – oliko hyvinvointialuejohtajan vaalikuvio myös osa laajempaa maakuntahallinnon kehittämishanketta? Tätä voisi kysyä, jos haluaisi pysyä päätoimituskirjoittajan valitsemassa hyökkäävässä tyylilajissa.

Kari Ojala
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja
Pohjois-Savon aluevaltuusto

Kategoriat: Mielipidekirjoitukset - Pohjois-Savo, Uutiset