Maakuntien lentoyhteyksiä pitää puolustaa

Maakuntien lentoyhteyksiä yritettiin viimeksi karsia 2014, mutta liikenneministeri Risikon ja muiden hereillä olleiden ansiosta asiasta keskustelu lopetettiin saman tien.

Täytyy todella hämmästellä, miksi valtion enemmistöomisteinen lentoyhtiö Finnair nostaa maakuntalentojen lahtihankkeen julkiseen keskusteluun samalla hetkellä, jolloin eduskunta pohtii pörssiyhtiön pääomittamista.

Pääomittaminen on oikea toimenpide, mutta maakuntalentojen aloittamisen venyttäminen hamaan tulevaisuuteen on tuhoisaa.

Eduskunnassa kokoomus esitti ponnen, jossa edellytimme hallituksen pikaisesti ryhtymään toimeen  maakuntalentojen turvaamiseksi esim. Joensuuhun. Lisäkaneettina totesimme, että lentojen nopea aloittaminen – ehkä jo syksyllä – on toteutettava tarvittaessa vaikka ostopalvelun avulla. Euroopan lentoliikennettä säätelee asetus sen harjoittamisesta. Asetuksessa on mahdollisuus pikamenettelyyn, jossa enintään seitsemän kuukauden tilapäiset hankinnat lentovuorojen turvaamiseksi voidaan tehdä nopeasti ja vähällä byrokratialla. Tilapäinen on tilapäistä.

Hallituspuolueiden edustajat todistivat kilpaa, että väliaikainen ostopalvelu ei olisi EU-säännösten takia mahdollista. Erikoiselta vaikuttaa varsinkin keskustan kiihkeä vastustus.

Jos mentäisiin täysin markkinaehtoisesti, ei Suomessa olisi kuin Helsinki-Vantaan lentokenttä, ehkä Oulu. Jotta Finnair pärjää ja pystyy tarjoamaan hyvät yhteydet ulkomaille, sen tarvitsee kerätä aamuisin matkustajat maakuntakentiltä.

Se on Finavian strateginen kuvio, joka on tähän saakka erinomaisen hyvin toiminut. Valtion 55 % omistusosuudella maan hallitus ”omistajaohjaa” Finnairin toimintaa. Sen pitäisi olla itsestäänselvyys. Miksi muuten valtio omistaisi strategisesti tärkeästä Finnairista enemmistön?

Ja vielä lopuksi:  EU – direktiivejä ja asetuksia olisi tulkittava aina mahdollistamisen kautta, suomimyönteisesti.  Olipa sitten kyse sinivalkoisista siivistä tai valkoposkihanhista.

Markku Eestilä

Marko Kilpi

Kokoomuksen kansanedustajat Savo-Karjalan vaalipiiristä

Kirjoitus julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 29.5.2020

Kategoriat: Markku Eestilä, Marko Kilpi