Kansanedustaja Markku Eestilä: Helppo sanoa, vaikea tehdä – Hyvinvointialueiden rahoitus

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen maakunnallisia hyvinvointialueita perustettaessa vakuuteltiin eduskunnassa moneen kertaan, että jos joku asia ei toimi tai vaatii korjausta, niin asia korjataan.

Nyt ollaan sitten sen tosiasian edessä, että rahoitus ei tule riittämään niillä hyvinvointialueilla, joissa sijaitsee yliopistollinen sairaala. Pohjois-Savo on yksi tällainen maakunta, sillä Kuopiossa sijaitsee yksi maan viidestä yliopistollisesta sairaalasta.

Rahoitus vaatii siis korjausta niin kuin hallituspuolueiden ministerit ja kansanedustajat viime kesänä lupasivat.

Syykin on selvä. Lakia säädettäessä ei otettu huomioon sitä, että kustannuksia yliopistosairaalassa nostavat muun muassa vaativan erikoissairaanhoidon toteuttamiseksi tarvittava erityisosaava henkilöstö, tilat ja laitteet, kansalliset ja alueelliset erityistehtävät sekä sairaalassa toteutettava laaja koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Nykylain mukaisella valtion rahoituksella Pohjois-Savon hyvinvointialueen investointikyky on pyöreä nolla, vaikka investointitarpeita on tuleville vuosille puolen miljardin edestä. Uhkaava rahapula vaikuttaa myös Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden toimintaan, sillä kyse on samoista rahoista.

Hallitus yrittää nyt kiireellä korjausta väärin perustein säädettyyn rahoituslakiin. Se on välttämätöntä, mutta valitettavasti uudistus on ajautunut jumiin.

Syynä on se, että hallituksen kaavailema 136 miljoonan lisä niille hyvinvointialueille, joissa sijaitsee yliopistollinen sairaalla, otettaisiin muilta hyvinvointialueilta. Yksikään alue ei tietysti suostu siihen, että heidän rahoitusta vähennetään. Riita on repivä.

Pohjois-Savon osuus tästä yliopistolisästä olisi noin kymmenen miljoonaa euroa. Hyvä niin, mutta eihän se riitä alkuunkaan todelliseen tarpeeseen nähden.

Korjaavista toimenpiteistä on helppo päätöksiä tehtäessä puhua, mutta toteuttaminen on eri juttu, varsinkin kun kyse on rahasta ja nollasummapelistä.

Rahoituslaki meni siinä pieleen, kun palvelutarve ei saanut riittävän suurta painoarvoa rahoituksen kohdentamisessa eri hyvinvointialueille.

Rahoituksen korjaaminen on nyt pakon edessä Pohjois-Savon hyvinvointialueella, sillä syömävelkaa se ei lain mukaan voi ottaa.

 

Markku Eestilä
Kansanedustaja

Kategoriat: Uutiset