Jouni Holopainen Savo-Karjalan Kokoomuksen puheenjohtajaksi – piirikokous huolissaan sairaalakuntayhtymien talouden rapautumisesta

Piirikokouksemme valitsi tänään 14.12.2019 Savo-Karjalan Kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi yksimielisesti Kokoomuksen Kuopion kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jouni Holopaisen. Varapuheenjohtajana jatkaa Aulikki Sihvonen Kontiolahdelta. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Savo-Karjalan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Emilia Ihanus Joensuusta. Taloudenhoitajana jatkaa Markko Rothström Varkaudesta.

Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin Otto Elo Joensuusta, Jenna Hattunen Rautavaaralta, Tuija Kastari Kiuruvedeltä, Jaakko Kekoni Kuopiosta, Pekka Leskinen Leppävirralta, Tommi Pesonen Tohmajärveltä, Kati Sweeney Kuopiosta ja Mauri Tolvanen Liperistä. Lisäksi varajäseniksi valittiin Susanna Kartimo-Kröger Iisalmesta, Henna Keränen Suonenjoelta, Kari Lappalainen Joensuusta sekä Sakari Pääkkö ja Kati Seppälä Kuopiosta.

Kokous ilmaisi vakavan huolen kuntayhtymäpohjaisesti toimivien yliopistosairaaloiden ja keskussairaaloiden talouden rapautumisesta. Lasku kuntayhtymien talousvaikeuksista lankeaa omistajakuntien maksettavaksi, mikä on jo johtanut yt-neuvotteluihin ja veronkorotuksiin. Lisäksi tilanne johtaa peruspalveluiden vaarantumiseen kunnissa.

Yhteistyötä palvelutuotannon ja talouden suunnittelussa on lisättävä kuntayhtymien ja omistajakuntien välillä. Lisäksi kuntien omistajaohjaukseen on löydettävä uusia keinoja.

– Tässä tilanteessa olisi perusteltua avata kuntayhtymien perussopimukset uudelleentarkasteluun ja luopua äänileikkureista siellä, missä niitä vielä on, toteavat Pohjois-Savon maakuntahallituksen varapuheenjohtaja Pekka Leskinen ja Pohjois-Karjalan maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Aulikki Sihvonen.

Piirikokous painotti edelleen Itä-Suomen tie- ja rautatieverkosta huolehtimisen tärkeyttä ja vaatii Marinin (sd) hallitusta edistämään myös Itä-Suomen saavutettavuudelle tärkeitä investointeja. Nämä investoinnit ovat tärkeitä myös alueen kansainväliselle saavutettavuudelle, joista esimerkkinä mm. Niiralan rajanylityspaikan infran kehittäminen.

– Ihmettelemme, miksi sosialidemokraattien ja keskustalaisten hallitus ei ollut valmis perustamaan hankeyhtiötä myös Itärataa varten. Nopea raideyhteys Itä-Suomeen ei ole lähivuosien realismia, mutta hanketta tulisi jo edistää rinnatusten Turkuun ja Tampereelle suuntautuvien ratahankkeiden kanssa. Nämä alueet saivat omat yhtiönsä, toteaa varapuheenjohtajaksi valittu Ihanus.

– Lisäksi tieverkostoa on kunnostettava nykyistä rivakammin. Tässä hallitus on tehnyt oikeansuuntaisia päätöksiä, mutta tahtia olisi edelleen vara tiivistää. Ihmisten, tavaroiden ja teollisuuden raaka-aineiden on liikuttava sujuvasti, kiittää vastavalittu puheenjohtaja Holopainen.

Savo-Karjalan Kokoomus muistuttaa, että vaikeaksi ennustettu väestökehitys aiheuttaa tulevaisuudessa syveneviä ongelmia alueemme ihmisille ja yrityksille, jos elinvoimaan ja vetovoimaan ei panosteta.

– Haluamme taata hyvät palvelut itäsuomalaisille myös tulevaisuudessa, mutta väestömme vanheneminen ja väheneminen aiheuttavat erityisiä haasteita. Meidän on käytettävä nykyiset veroeuromme nykyistä viisaammin ja tehtävä tosissaan töitä sen eteen, että keskuskaupunkimme ja niiden myötä molemmat maakuntamme ovat elinvoimaisia myös tulevaisuudessa, Holopainen päättää.

Poliittiset tilannekatsauksensa kokoukselle antoivat kansanedustajamme Markku Eestilä ja Marko Kilpi.

Lisätietoja:

Pekka Leskinen
Puheenjohtaja
044 031 0325

Jouni Holopainen
Puheenjohtaja, toimikausi 2020
040 709 1052

Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi
Toiminnanjohtaja
050 567 0170

Kategoriat: Uutiset