Valinnanvapaus ei tarkoita valinnanpakkoa

”Joka ei halua valinnanvapauden piiriin saa myös jatkossa käyttää julkisia palveluita. Valinnanvapaus ei tarkoita valinnanpakkoa.”, kirjoittaa Savo-Karjalan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Sakari Pääkkö.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, näin tuttavien kesken SOTE, on ollut viimeisen kymmenen vuotta suomalaisen politiikan Salatut Elämät; jatkuvasti uusia käänteitä ja yllätyksiä sekä tasaisin väliajoin vielä uusinnat päälle. Aina on onnistuttu löytämään peruste sille, miksi juuri tämä ei sovi ja mikä mättää. Presidentimme sanoin vastaisin, että tekemättäkään ei voi jättää. Vaikka joku vastaan kärttää.

Tällä kertaa polttopisteeseen on noussut palveluiden valinnanvapaus eli suomeksi se, että kaikilla, ei vain suuri tuloisilla, olisi mahdollisuus valita missä haluaa itseään hoidettavan. Hallituksen sisälläkin tästä käytiin vääntöä ja nähtiinpä muutama julkinen purkautuminenkin asiasta. Kuten Petteri Orpo sanoi, pitkissä neuvotteluissa toisilla hermot kestävät paremmin, toisilla huonommin.

Valinnanvapaudesta on tullut julkisessa keskustelussa peikko, joka tulee ja pilaa maailman parhaan erikoissairaanhoidon. Tämä ei pidä paikkaansa. On totta, että uusimmassa SOTE-esityksessä valinnanvapaus on tulossa rajatusti kiireettömään erikoissairaanhoitoon, jota jo nyt yksityiset palveluntuottajat tarjoavat ja esimerkiksi sairaanhoitopiirit ostavat. Tässä on kuitenkin ehtona se, että valinnanvapaus ei saa vaarantaa lakisääteisistä tehtävistä suoriutumista eli käytännössä maailman huippua olevaa erikoissairaanhoitoa.

Tärkeää on myös muistaa että se, joka ei halua valinnanvapauden piiriin saa myös jatkossa käyttää julkisia palveluita. Valinnanvapaus ei tarkoita valinnanpakkoa.

Tärkeintä Sote-uudistuksessa ovat ihmisten palvelut ja terveys, ei hallinto. Valinnanvapaus on puhtaasti väline, jolla pyritään saamaan ihmisille parempia palveluita. Suomessakin väestön ikääntymisen vuoksi palveluiden tarve kasvaa. Kun terveyspalveluita tuottavat julkinen, yksityinen ja kolmas sektori voimme varmistaa, että kukin kirittää toistaan. Näin myöskään jonot eivät pääse kasvamaan, vaan kaikki saavat tarvitsemaansa palvelua. Huonon palvelun paikasta kannattaa vaihtaa pois, hyvään jää mielellään.

Valinnanvapaus on jo käytössä jossain muodossa muun muassa Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Saksassa. Esimerkiksi Ruotsissa tyytyväisyys valinnanvapauteen on ollut niin suurta, että sitä ei halua purkaa yksikään puolue Vasemmistopuoluetta lukuunottamatta. Suomalaistenkin on aika päästä valinnanvapauden piiriin.

 

Sakari Pääkkö

puheenjohtaja

Savo-Karjalan Kokoomusnuoret ry

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset