Heli Hjälm

Blogi: Heli Hjälm – Kuinka hyvinvointieroja kavennetaan lasten liikunnan avulla

Lasten liikunnalla on tutkimusten mukaan suuri merkitys kansanterveyden ja -talouden kannalta. Siksi lasten liikuntaharrastusten tukeminen on tärkeää, ja sitä tulee järjestää mahdollisimman laajalle joukolle matalan kynnyksen periaatteella.

Helpoin ratkaisu on järjestää lapsille ja nuorille liikuntaharrastuksia heti koulupäivien päätteeksi kouluilla. Näin vähennetään lasten yksinäisyyttä iltapäivissä huoltajien ollessa vielä töissä. Kouluille on myös helppo jäädä harrastamaan. Iltapäivän liikuntakerhot vapauttavat lasten ja nuorten iltoihin lisää aikaa vietettäväksi perheen ja kavereiden kanssa. Lisäksi vanhempien kyyditysrumba vähenee, ja sillä on jopa ympäristövaikutuksia. Monet urheiluseurojen ja lajiliittojen tarjoamat harrastukset ovat kalliita, etenkin jos kyse on kilpaurheilusta ja tarvitaan erityisiä varusteita, olosuhteita tai valmennusta.  Koulujen liikuntakerhot tuovat mahdollisuuden edulliseen harrastuspohjaiseen liikkumiseen.

Kunta saa valtionosuutta perusopetuslain mukaisen aamu- ja iltapäivä kerhotoiminnan järjestämiseen, ja toimintaan osallistumisesta voidaan periä kohtuullisia asiakasmaksuja. Raha ei kuitenkaan saa olla este lapsen harrastuksen aloittamiselle. Viime kuntavaaleissa Kokoomus nosti yhdeksi keskeiseksi teemaksi lasten ja nuorten harrastustakuun, jonka tavoitteena oli tarjota jokaiselle vähintään yksi harrastus. Tämä ei ole mahdoton teko. Avaamalla koulujen salit iltapäivisin liikunnalle edistämme lasten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä ennaltaehkäisemme mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

 

Linkki ehdokkaan blogiin: www.helihjalm.fi/mielipiteet 

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustajaehdokas Heli Hjälm Savo-Karjalasta

Kategoriat: Blogit, Heli Hjälm